Vårt nya hem

Här kan du följa byggandet av vårt nya hem och allt annat som rör sånt som vi mår bra av. Eftersom vi bor på landsbygden omgivna av härliga och omtänksamma vänner och jobbar i Stockholm så får vi det bästa av två världar.

// Thomas och Tina

fredag 25 december 2009

Att välja hus

Vi började med att ställa upp några krav och önskemål som vi båda hade på ett hus. Enplanshus, köksö, skafferi, allrum, inga runda burspråk, vanligt sadeltak, lantlig stil, gediget, max 146 kvm, gästrum, vinkelhus etc.

När vi började bläddra igenom alla dessa kataloger var det roligt - men efter ett tag kändes det som att inget hus passade oss. Dessutom ändrades förutsättningarna efter hand. Vi var två vuxna och en tonåring som skulle bo heltid och två tonåringar del av tid. Sen ändrades förutsättningarna till att alla fem skulle bo i huset på heltid. Det fick oss att börja tänka i lite större skala. Husets yta växte till 180 kvm. En ny omgång av katalogläsning sattes igång.

Det slutade med att vi hittade ett hus som vi tyckte stämde ganska bra med våra önskemål. Vi stal den idéen och började ändra planlösningen. Vi breddade och ändrade, höjde och sänkte och summan av det hela slutade i att huset blev 196 kvm. När vi var klara med våra ritningar ändrades förutsättningarna igen och vi blir tre som bor i huset. Vi bestämde oss för att bygga huset så stort i alla fall. Plats för alla måste det ju finnas ändå.
Nästa steg var nu att hitta en tillverkare. Vi skickade vår egna ritning till flera hustillverkare, bl a Karlssonhus, Kärnhus, A-hus, Villa Varm, Rörvikshus, Faluhus mfl. Vissa hörde inte av sig alls, andra verkade inte intresserade och några hörde av sig när vi väl hade skrivit kontrakt. Mot slutet hade vi kvar två tillverkare, som var intressanta och intresserade. Valet föll på Kärnhus och skälet var att dom kändes gedigna, intresserade, hade känsla för detaljer och våra önskemål om ett hus i lantlig stil. Hos Kärnhus behövde vi inte heller betala delar av sådant som vi hade valt bort, t ex kök och badrum.

Hur blev det då med alla kraven? Något allrum blev det inte, något vinkelhus blir det inte heller - för det passade inte oss, storleken blev ju som sagt "något" större än planerat, resten av våra önskemål har vi fått med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar